Zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Investeren in zonnepanelen betaalt zich terug. Vooral als je elektrisch gaat verwarmen, want dan verbruik je meer stroom. Switch Elektro kan je alles vertellen over de mogelijkheden, subsidies en de installatie van zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

Grofweg ligt de prijs van zonnepanelen tussen de 100 en 200 euro per m2, afhankelijk van het vermogen, de grootte en het merk. Sommige gemeentes hebben een subsidieregeling voor zonnepanelen. Je kunt de btw terugvragen, dat scheelt vaak een paar honderd euro. Switch Elektro regelt je btw-teruggave na de aanschaf van zonnepanelen. Goed geregeld!

Kun je zonnepanelen huren?

Zelf energie opwekken zonder een grote investering? Dat kan met een lease-contract voor zonnepanelen. De huur is lager dan de opbrengst, dus je profiteert direct. Bevalt het zo goed dat je de zonnepanelen toch wilt kopen? Bij de meeste lease-contracten kun je de zonnepanelen na verloop van tijd overnemen. Wij geven je graag persoonlijk advies over de mogelijkheden.


Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

Een zonnig dak met een hoek van 35% is het meest ideaal, maar eigenlijk is er voor elk type dak wel een geschikt zonnepaneel. Op platte daken monteren wij het zonnepaneel op een kantelbaar armatuur. Een solide dakconstructie is natuurlijk wel een voorwaarde. Twijfel je over zonnepanelen op jouw dak? Onze adviseurs komen graag bij je langs voor een opname en offerte.


Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het optimale aantal zonnepanelen hangt af van je energieverbruik. Verwacht je meer stroom te gaan gebruiken in de toekomst, bijvoorbeeld door elektrisch te gaan rijden of koken? Vergeet dat niet bij je jaarlijkse verbruik op te tellen. Vermenigvuldig de gewenste opbrengst in kWh met 1,1 en deel de uitkomst door het vermogen per paneel in wattpiek. Of vraag het gewoon aan ons!

Kan ik mijn stroom verkopen aan de energieleverancier?

Als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, kun je dit overschot ‘terugleveren’ aan je energieleverancier. Zij zijn verplicht de terug geleverde stroom te verrekenen met je jaarlijkse verbruik. Dit heet salderen. Na 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd, maar hoe precies is nog niet duidelijk. Het loont dus de moeite om nog voor 2023 zonnepanelen aan te schaffen.


Zonnepanelen zorgeloos aansluiten binnen een dag

De erkende monteurs van Switch Elektro installeren jouw nieuwe zonnepanelen in de meeste gevallen binnen een dag. Wij werken met de meest duurzame A-merken zonnepanelen en omvormers, met garantie op materialen en installatie. En uiteraard staan we ook na de installatie voor je klaar.