Elektrisch verwarmen of warmtepomp?

Niet alle vormen van elektrische verwarming zijn even duurzaam. Zo zijn elektrisch radiatoren of kachels niet erg energiezuinig. Switch Elektro raadt deze vorm van elektrische verwarming op grote schaal dan ook meestal niet aan. Een warmtepomp is een veel duurzamer alternatief.

Infrarood verwarming

Infrarood-verwarming geeft direct stralingswarmte, dus opwarming van water of lucht is niet nodig. Infrarood is vooral geschikt als bijverwarming.

Tegenwoordig is infrarood in veel verschillende vormen verkrijgbaar, onder andere als luxe (soms bedrukte) panelen en als folies voor vloer, wand of plafond.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is geschikt voor natte ruimtes zoals badkamers. De dunne kabels of matten kunnen onder vaste of zwevende vloeren (bijvoorbeeld laminaat) gemonteerd worden. In combinatie met groene stroom kan elektrische vloerverwarming een oplossing vormen voor kleine ruimtes die snel moeten opwarmen.


Duurzaam elektrisch verwarmen

Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Je kunt een lucht/water warmtepomp plaatsen in combinatie met vloerverwarming. Zo heb je niet alleen warm water, maar ook energiezuinige verwarming van je woning.

Een lucht/lucht warmtepomp is ook mogelijk. Deze werkt op dezelfde manier als een lucht/water warmtepomp, alleen wordt er geen water mee verwarmd. De lucht wordt gebruikt om je woning mee te verwarmen of juist af te koelen.