Hoe kan ik zelf energie opwekken?

Zelf energie opwekken is goed voor het milieu en natuurlijk ook voor uw portemonnee. Energie opwekken door middel van zon en wind is steeds populairder, mede doordat de investeringskosten steeds lager worden. Je kunt energie opwekken met windturbines, zonnepanelen, zonneboilers of een warmtepomp.

Warmtepompen

De warmtepomp is op dit moment de meest duurzame manier om je woning te verwarmen. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht en gebruikt deze om je huis of kantoor mee te verwarmen. De warmtepomp wekt weliswaar energie op, maar verbruikt zelf ook energie. De warmtepomp kun je om die reden het beste combineren met zonnepanelen.

Zonnepanelen

Op dit moment zijn zonnepanelen lucratiever dan windturbines om je eigen duurzame elektriciteit op te wekken. De energie uit je zonnepanelen kun je voor van alles inzetten: van stopcontact tot warm water voor je douche. Schaf je voor 2023 zonnepanelen aan, dan geniet je nog van extra voordelen. Laat je adviseren over de aanschaf en installatie van zonnepanelen door een van onze specialisten.


Windmolens of windturbines

Je kan zelf energie opwekken door middel van windmolens of windturbines. Windmolens of -turbines leveren (nog) niet voldoende energie om een volledige woning van elektriciteit te voorzien. Ze zijn ideaal voor het opwekken van kleinere hoeveelheden energie in buitengebieden, waar veel wind staat. Voorlopig staan de kosten van een particuliere windmolen niet in verhouding met de opbrengsten.