Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht of de bodem om je huis te verwarmen. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor stoken op gas. Het systeem vermindert CO2 uitstoot en verlaagt drastisch het gasgebruik. Goed voor het milieu en je portemonnee dus!

Wat kost een warmtepomp?

Een warmtepomp kost tussen de €5.500 en €25.000. Een warmtepomp gaat zeker vijftien jaar mee, net zo lang als een HR-ketel. De warmtepomp heeft veel minder onderhoud nodig dan een HR-ketel. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit, maar verbruikt minder of geen gas.

Een warmtepomp vereist een goed geïsoleerd huis. Is jouw woning al wat ouder, hou dan rekening met extra kosten voor isolatie. De overheid heeft verschillende subsidieregelingen om de installatie van duurzame warmtepompen te stimuleren. Switch Elektro helpt je met het aanvragen van subsidie.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Die warmte wordt omgezet in energie om je huis mee te verwarmen. 

Een warmtepomp bestaat uit een binnen en buitendeel. Door beide delen wordt een koudemiddel rondgepompt. Het koudemiddel haalt de warmte uit de buitenlucht, verdampt bij een lage temperatuur en vormt zo een gas. De warmtepomp verhoogt vervolgens de druk, waardoor warmte vrijkomt. Deze warmte wordt aan de ruimte afgegeven, waarna de druk verlaagt wordt en het gas weer vloeibaar koudemiddel wordt. Daarna herhaalt dezelfde cyclus zich.


Welke warmtepomp past bij mij?

Elektrische warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp haalt warmte uit de natuur en verwarmt daarmee je huis en het kraanwater. De elektrische warmtepomp vereist een goed geïsoleerd huis.

Hybride warmtepomp
Is jouw huis (nog) niet zo goed geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp een mooie tussenstap. De hybride warmtepomp combineert de gasgestookte HR-ketel met de elektrische warmtepomp.

Grondwarmtepomp
Een grondwarmtepomp kan verwarmen en koelen, verbruikt minder stroom en is stiller. Een grondwarmtepomp is wel een grotere investering.

Denk je na over de aanschaf van een warmtepomp? Switch Elektro helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.