vrijdag 02 juli 2021

In 10 stappen naar een duurzame woning

In 10 stappen naar een  duurzame woning

 

Stap 1: Vraag na bij jouw gemeente
Vraag bij je gemeente na of er plannen zijn voor lokale warmtevoorziening voor jouw buurt. Geen plannen? Dan hoef je niet te wachten. De eerste stap is nadenken over isolatie en verwarming van je huis. Je kunt namelijk pas van het gas af als de isolatie en verwarming goed geregeld is. De ervaren adviseurs van Switch Elektro denken graag met je mee.

 

Stap 2: Plaats zonnepanelen
Het plaatsen van zonnepanelen is altijd een goed idee, zelfs als de isolatie van je huis nog niet helemaal op orde is. Investeren in zonnepanelen betaalt zich terug, zeker als je van plan bent om elektrisch te verwarmen, want dan verbruik je meer stroom. Switch Elektro kan je alles vertellen over zonnepanelen.

 

Stap 3: Isoleer je woning
Switch Elektro houdt zich zelf niet bezig met de isolatie van woningen of bedrijfspanden. Natuurlijk werken wij al jaren samen met bedrijven die daar wel in gespecialiseerd zijn. Switch Elektro brengt je graag in contact met een van onze partners. Zij vertellen je alles waar je aan moet denken bij het isoleren van je huis.

 

Stap 4: Kies voor duurzame verwarming
Goede verwarming is de volgende stap. Vloer- of muurverwarming zijn effectiever dan de meeste radiatoren. Voor kleinere of koude ruimtes kun je elektrisch (bij)verwarmen, bijvoorbeeld met infraroodpanelen. Switch Elektro kan een verwarmingsplan opstellen voor elke ruimte in je huis.

 

Stap 5: Ga elektrisch koken
Als je volledig gasloos wilt wonen, is elektrisch koken een must. Het levert geen enorme besparing op, dus je kunt je gasfornuis best nog even laten staan. Is het tijd voor de overstap? Kies dan voor inductie of keramisch koken. Voor elektrisch koken heb je wel extra groepen nodig in je meterkast. Gelukkig is Switch Elektro expert op dat gebied!

 

Stap 6: Van CV-ketel naar warmtepomp
Een warmtepomp is een flinke investering, met een langere terugverdientijd. Als je huidige CV ketel toe is aan vervanging is dat een mooi moment om een warmtepomp aan te schaffen. Let op dat een warmtepomp alleen nut heeft in een goed geïsoleerd huis.